Justera attesträttigheter - Frågor och svar

Vad är det som ska ändras?

Innan ändringar görs i attestreglementet är det viktigt att tänka igenom så att rätt personer får rätt behörigheter. Följande två frågor är därför bra om ni ställer er innan ni börjar ändra något:

• Är det rätt användare som fått fakturan för attest eller ska den egentligen gå till någon annan?
  • Ska ändringar göras på en befintlig roll eller ska en ny roll skapas?
    Om ändringarna ska göras på befintlig roll, tänk på att alla användare kopplade till rollen får samma rättigheter.

Att tänka på!

Ni ansvarar själva för att det faställda attestreglemente som finns i er organisation följs när attestregler sätts upp eller ändras i MediusGo.

Vi har en nyanställd som ska kunna attestera fakturor

Hur lägger jag till attesträtt på ett konto?

Vi har lagt upp ett nytt värde som någon behöver kunna attestera på.

Detta kan göras på olika sätt beroende på hur det ser ut

Ingen användare har attesträtt

Attestrutan är grå och går inte att klicka i

Om attestrutan är grå innebär detta att användaren inte har attesträtt.

Kolla följande:

1. Har användaren även sakgranskat fakturan?
    Om Ja, är det tillåtet att både sakgranska och attestera konteringsrader med aktuellt belopp?
    Kolla systemparametern AllowInspectAndAttest och maxbeloppet på den.
    Läs mer i artikeln Attesträttigheter - Grunder.
  2. Vilka har attesträtt?
    Har någon användare attesträtt på värdet?
    Behöver beloppet ändras för den användaren?
  3. Vilka roller tillhör användaren?
    Ska användarens roll ändras eller ska användaren läggas till i en annan roll?

Beroende på hur er uppsättning ser ut finns det flera alternativ.

Jag brukar kunna attestera dessa fakturor men nu går det inte

1. Gå in som ersättare för användaren för att se vilket felmeddelande som dyker upp enligt denna beskrivning.
  2. Utred felmeddelandet med hjälp av artiklarna Skicka till attest - Administratörer och Skicka från attest - Administratörer.

Jag vet vilket konto som beloppet ska ändras på men inte vilken roll som har attesträtt

1. Gå till Attestreglemente-Attestregler och följ instruktionerna i artikeln Vem har attesträtt?
  2. Följ stegen i avsnittet Ändra attesträttigheter på en roll.

Användaren behöver kunna attestera ett högre belopp

1. Vilket belopp är det som behöver ändras?
    Utred felmeddelandet med hjälp av artiklarna Skicka till attest - Administratörer och Skicka från attest - Administratörer.
  2. Följ stegen i avsnittet Ändra attesträttigheter på en roll.

Är det specialattestregler eller ordinarie regler som behöver ändras?

1. Gå in som ersättare för användaren för att se vilket felmeddelande som dyker upp enligt denna beskrivning.
  2. Utred felmeddelandet med hjälp av artiklarna Skicka till attest - Administratörer och Skicka från attest - Administratörer.

Vi har en specialattestregel som borde gälla på den här fakturan

Gå till Attestreglemente - Specialattestregler, öppna aktuell regel och kolla följande:

1. Är regeln aktiv? Kolla både kryssruta och datum.
  2. Finns det ett belopp angivet?
  3. Är raden som ska attesteras inom beloppsgränsen?
  4. Vilka användare tillhör de roller som är kopplade till regeln?

Hur ser det ut för användaren?

Om ni får ett meddelande från en användare att de har problem med en viss faktura, som ligger kvar i användarens egna kö, kan det ibland vara bra att kunna se vad användaren ser.

1. Gå till Organisation - Ersättare
  2. Lägg upp dig själv som ersättare för aktuell användare
  3. I MediusGo väljer du aktuell användare i droplisten med namn uppe till höger i fönstret
  4. Öppna aktuell faktura och gör det användaren försöker göra och se vilka felmedddelanden du får. Observera att detta kräver att du inte har några egna attesträttigheter då dessa kan påverka resutatet.
  5. Utred felmeddelandet med hjälp av artiklarna Skicka till attest - Administratörer och Skicka från attest - Administratörer.

Vilka roller tillhör användaren?

1. Gå till Organisation - Bolag och klicka på Visa.
  2. Klicka på det bolag du vill göra ändringar i.
  3. Klicka på fliken Användare/Roller
  4. Markera den användare som är aktuell.
  5. Användarens roller visas till höger, öppna rollformuläret genom att dubbelklicka på rollen. Observera att alla användarens roller visas, dessa är inte filtrerade på bolag.

Ändra attesträttigheter på en roll

1. Leta upp rollen under Organisation - Roller och öppna den.
  2. Markera aktuellt bolag.
  3. Gå till fliken Attesträttigheter
    • Ändra de belopp som behöver justeras
      1. Ändra belopp för "Högsta attestbelopp per faktura" och/eller "Generellt attestbelopp".
    • Lägga till/Ta bort attestvärden
      1. Klicka på droplisten "Attesträttigheter per konteringsdimension".
      2. Flytta aktuella värden till högra eller vänstra rutan beroende på om de ska läggas till eller tas bort

För en mer utförlig beskrivning läs Attesträttigheter - Rollformuläret

Lägga till användare till en befintlig roll

1. Gå till Organisation - Roller och öppna aktuell roll
  2. Klicka på fliken Rollens användare
  3. Flytta användare med pilarna så att de som tillhör rollen ligger i den högra rutan