Attesträttigheter - Rollformuläret

Denna artikel beskriver hur du lägger till attesträttigheter till befintliga roller. Behöver du först skapa en ny roll finns instruktioner för detta i artikeln Skapa ny roll.

Rollformuläret innehåller alla rättigheterna i systemet, uppdelade per bolag, på ett antal flikar i nedre delen av formuläret. Närmare beskrivning av hur du hittar flikarna finns i artikeln Visa/ändra/ta bort roller.

För att ändra/lägga till attesträttigheter används fliken Attesträttigheter och för att aktivera fliken klickar du först på det bolag du ska göra ändringar i.

Varje roll måste ha tre saker angivna för att en användare ska kunna attestera.

1. Högsta attestbelopp per faktura
    Detta belopp är det maximala totalbelopp som en användare har rätt att attestera på en och samma faktura. Beloppen på samtliga konteringsrader användaren attesterat adderas och får inte överstiga detta belopp. Observera att detta gäller det attesterade beloppet på en faktura, inte fakturabeloppet. Vid attesthierarki ska detta alltid vara obegränsat.
  2. Generellt attestbelopp
    Med detta avses hur mycket användaren får attestera per konteringsvärde. Dvs om detta belopp är 10 000 kr innebär det att användaren får attestera upp till 10 000 på konto1 och 10 000 på konto2.
  3. Attesträttigheter per konteringsdimension
    Välj en dimension i droplisten, den som är valbar är den dimension ni i Konteringssträngen satt som atteststyrande. I de två boxarna visas de attestvärden som finns i systemet. I den vänstra de som är valbara och i den högra de som rollen har rätt att attestera på.
    För att välja värden markerar du dessa i den vänstra listan, för att markera flera använder du ctrl/shift, och klickar på högerpilen.
    För att ta bort värden rollen inte ska kunna attestera på markerar ni dessa i den högra listan och flyttar dem till vänster

Det är möjligt att sätta olika beloppsgränser på olika värden men för att ert attestreglemente ska vara tydligt och lättare att underhålla rekommenderar vi att ni alltid markerar Generellt belopp när ni flyttar värden från den vänstra listan till den högra. Detta avser det Generella belopp ni tidigare angett vid punkt 2 ovan.

Om ni, istället för att ange specifika värden, vill använda % skriver ni detta i rutan Värde och klickar på högerpilen. % avser alla värden och tex 3% avser alla värden som börjar på 3. Läs mer om detta i Attesträttigheter - Grunder