Matchningsstatus

När en orderfaktura kommer in i systemet kommer den att matchas mot inköpsorder och utifrån hur den matchningen går kommer fakturan att få en Matchningsstatus. Denna status finns valbar som kolumn under Inställningar i svarta kolumnen och den finns även valbar i filtret ute till höger i Arbetsköfönstret. Fakturor som ligger i steget Kontrollera order samt fakturor i steget hos inköpare matchas automatiskt en gång i timmen.

Fullt matchad

Om matchningen automatiskt eller efter justering inte påträffar några avvikelser visas matchningsstatusen Fullt matchad. Fakturan kan då skickas direkt för betalning (under förutsättning att man inte har konfigurerat så att alla orderfakturor alltid ska attesteras)

Systemet kan konfigureras så att fullständigt matchade fakturor automatiskt skickas till betalning.

Invänta leverans

Statusen Invänta leverans sätts på orderfakturor där systemet hittar själva beställningen men vars inköpsorder ännu inte är inlevererad. Om flera olika orderrader finns så är villkoret att ingen av dessa ska vara inlevererade.

Man behöver inte öppna och göra något aktivt med dessa fakturor utan de genomgår automatiskt förnyad kontroll/matchning och när inleverans har skett på ordern i inköpssystemet och detta har uppdaterats till MediusGo kommer statusen automatiskt att uppdateras.

Matchvarning

Statusen Matchvarning innebär att det är mindre fel i matchningen, fakturan kan skickas till betalning men behöver godkännas manuellt. Anledning till att den har Matchvarning istället för Fullt matchad är att uppgifterna på fakturan skiljer sig mot det data vi har från inleveranser, men att det ändå är inom uppsatta toleransnivåer.

Det eller de fält som varningen avser har röd ruta runt sig, klickar man på varningstriangeln till vänster om raden eller för muspekaren över fältet, får man mer info.

Matchningsfel

När något är felaktigt på en faktura visas statusen Matchningsfel

Välj att visa endast rader med matchningsfel genom att klicka på ögat ovanför raderna

De fält som innehåller felaktig information är rödmarkerade och när du för muspekaren över raden visas ett felmeddelande.

Korrigera de rödmarkerade fälten och klicka på Utför kontroll för att göra en ny matchning.

Ej matchad

Om systemet inte lyckas matcha några av raderna mot fakturans ordernr eller om fakturan saknar artikelrader helt sätts statusen Ej matchad.