Allmänt om orderfakturor

Allmänt

Fakturor kan styras till matchning antingen om de tolkats med artikelrader eller med ett inköpsordernummer i fakturahuvudet. Vad som avgör om en faktura ska betraktas som en orderfaktura sätts upp i Administrationsverktyget.

Ordernr som tolkats presenteras i fakturahuvudet på en öppnad faktura, om flera ordernummer finns på fakturan separeras dessa med kommatecken:

Det går att installera en kontroll i systemet för att säkerställa att det tolkade värdet uppfyller kraven för att vara ett giltigt inköpsordernummer, t.ex. i form av att det är 7 tecken långt och inleds med prefix "PO" ex. PO12345. Kontrollen heter OrderNoMasks och om den är inlagd eller ej framgår i administrationsverktyget under Systemkonfiguration - Integrationskonfiguration. Om kontrollen av ordernumret finns och en faktura inkommer som inte uppfyller villkoren kommer den att importeras som en omkostnadsfaktura och visas i kön Ankomstregistrering.

Fakturor som identifieras som orderfakturor presenteras i kön Kontrollera order med olika status.

Under Inställningar i den svarta kolumnen finns kolumnalternativet Matchningsstatus, bocka i det och kolumnen visas i arbetskön.

Det är även möjligt att filtrera fakturorna i kön efter status. Klicka på filterknapppen ute till höger och välj önskad status under rubriken PO-statusar i nedre delen av formuläret.

Artikelrader

På en orderfaktura finns det två flikar i nedre delen av fakturafönstret, en för konteringsrader och en för artikelrader.

De fält som är felaktiga är markerade med en röd ram, för muspekaren över fälten eller klicka på  till vänster om raden för mer information.

Klicka på , ovanför artikelraderna, för att endast visa felaktiga rader.

Kvar att kontera/fördela och Summa artikelrader är samma på både konteringsfliken och artikelradsfliken.

Tre knappar finns på fliken:

• Status, tex
    Fakturans matchningsstatus visas på första knappen, läs mer om dessa i artikeln Matchningsstatus. Klicka på knappen för att visa/dölja statusmeddelanden.
  • Utför kontroll
    Matchar befintliga artikelrader mot data från inleveranser, hämtar ev konteringsrader
  • Hämta rader från order
    Tar bort samtliga artikelrader och hämtar upp de inleveranser som finns på fakturans ordernr.

Dubbelklicka i ett fält för att öppna sökformuläret. Gulmarkerade fält måste fyllas i.

En automatisk matchningskontroll görs när fakturan skickas vidare men kan även göras manuellt genom att klicka på Utför kontroll när justeringar skett på artikelraderna.

I vissa inköpssystem kan man behöva göra justeringar på ordern istället för att göra justering på fakturan i MediusGo och när den justerade ordern/inleveransen är uppdaterad i MediusGo kan fakturan matchas om.

Vilka kolumner som visas på fliken Artikelrader baseras på vilket inköpssystem som används och bestäms i administrationsverktyget (Systemkonfiguration-Import-Inköpsintegration-Artikelrad faktura) vid uppsättning av systemet.