Attesträttigheter - Grunder

Attestregler i MediusGo sätts upp i olika roller utifrån en konteringsdimension, vilken dimension som ska vara atteststyrande väljer ni i Konteringssträngen. Våra beskrivningar kommer att utgå från Konto som atteststyrande i de flesta av våra exempel.

Attestreglerna utgår från fakturans kontering och det är konteringsrader med belopp som godkänns.

MediusGo stödjer två olika typer av attestregler Direkt attest och Attesthierarki som finns beskrivna i artikeln Vad har vi för typ av attestreglemente?

Att tänka på!

Vem som ska attestera vad och hur mycket är något som fastställts inom er organisation. Ni är själva ansvariga för att de regler som sätts upp i MediusGo stämmer överens med ert fastställda attestreglemente.

Standardrättigheterna för attest sätts på roller där två saker behöver anges

1. Belopp - hur mycket ska användaren ha rätt att attestera.
  2. Värden - vilka konteringsvärden ska användaren ha rätt att attestera.

Dessa två saker anges på rollformulärets flik Attesträttigheter på följande sätt:

1. Ange belopp för attesträttigheter

På rollformulärets flik Attesträttigheter ska två olika belopp anges för attesträtten:

• Högsta attestbelopp per faktura:
    Detta belopp är det maximala totalbelopp som en användare har rätt att attestera på en och samma faktura. Beloppen på samtliga konteringsrader användaren attesterat adderas och får inte överstiga detta belopp.
    Vid attesthierarki ska detta alltid vara obegränsat, läs mer i artikeln Attesthierarki.
    Observera att detta gäller det attesterade beloppet på en faktura, inte fakturabeloppet.
  • Generellt attestbelopp:
    Med detta avses hur mycket användaren får attestera per konteringsvärde. Dvs om detta belopp är 10 000 kr innebär det att användaren får attestera upp till 10 000 på konto1 och 10 000 på konto2.

Att tänka på!

Attestregler gäller beloppet på konteringsraden inte fakturabeloppet.

När systemet summerar de attesterade beloppen används absolutbeloppen dvs negativa belopp räknas som positiva, vilket gör att om en faktura konteras som bilden nedan, så krävs ett belopp på minst 20 000 på konto 5610:

(Bild 1.)

2. Ange värden för attesträttigheter

Första steget för att välja värden är att välja den attesststyrande dimensionen i droplisten Attesträttigheter per konteringsdimension under beloppen på rollformulärets flik Attesträttigheter.

När en dimension är vald visas samtliga värden för den dimensionen i rutorna nedanför. I den vänstra rutan visas alla valbara värden i kontoplanen/kodplanen och i den högra rutan visas de värden som redan är valda.

Det finns flera olika sätt att ange vilka värden en roll ska kunna attestera

1. Hela värden
    • Välj enstaka värden i listan
    • Välj flera värden genom att använda shift eller ctrl samtidigt som du klickar
  2. Med %
    • Skriv % i fältet värde för att välja alla värden
    • Skriv 1% i fältet värde för att välja alla värden som börjar på 1
    • Skriv 10% i fältet värde för att välja alla värden som börjar på 10

För att få en tydlighet i regelverket och göra det lättare att underhålla bör ni välja ett av dessa för alla roller. Med detta menas att ni inte ska blanda hela värden, %, 1% och 10% utan välja ett av dessa 4 sätt att ange värden.

Detsamma gäller det belopp som kopplas till värdet, vi rekommenderar att ni som standard markerar Generellt belopp när ni väljer värden, vilket avser det belopp ni angivit i fältet "Generellt attestbelopp" ovan. Detta ger en bättre överblick på vem som har rätt att attestera vad och det är enklare att uppdatera reglerna vid behov.

Att tänka på

Om ni lägger till nya värden i den atteststyrande dimensionen måste dessa läggas till en attestroll.

Anger ni attestvärde med % kommer de nya värdena innefattas automatiskt men om ni lägger till hela värden måste dessa tilldelas aktuell roll. Enklaste sättet att göra detta finns beskrivet i artikeln Lägga till / ta bort attestvärden från roller.

Annan atteststyrande dimension än Konto

Om ni använder något annat än Konto, tex Kostnadsställe eller Avdelning, som atteststyrande dimension, behöver ni förutom attesträtten på respektive värde bestämma hur rader som saknar ett atteststyrande värde ska hanteras.

Första steget är att betämma om ni vill ha särskilda regler för dessa konteringsrader eller om vem som helst, som har ett attestbelopp, ska kunna attestera raderna. Detta styrs av systemparametern RequireAttestRule som finns under Systemkonfiguration - Systeminställningar - Funktioner.

• Nej - innebär att alla som har ett attestbelopp har möjlighet att attestera rader utan kst/avd.
  • Ja - innebär att ni kräver Specialattestregler som ger specifika roller rättigheter att attestera dessa rader.

Systemattestera momsrader

Om ni vill undanta momskonton från attestreglerna och få dessa rader attesterade av systemet använder ni parametern AutoAttestVAT under Systemkonfiguration - Systeminställningar - Funktioner.

• Nej - innebär att attestregler måste sättas upp för momskonton och en användare behöver attestera dessa rader.
  • Ja - innebär att attestsignaturen SYSTEM sätts automatiskt på alla rader som konterats med ett konto markerat som ett momskonto i kontoplanen eller med en mall eller ett konteringsförslag som har radtypen Avdragsgill moms. Dessa rader behöver då inte attesteras av någon annan.

Sakgranskning och attest

Ni bestämmer själva om det ska vara tillåtet att både sakgranska och attestera en faktura eller om ni alltid vill ha flera ögon på alla fakturor. Parametern AllowInspectAndAttest under Systemkonfiguration - Systeminställningar - Funktioner styr om detta ska vara möjligt. Parametern fungerar lite olika beroende på vilkan typ av attestregler ni använder, läs mer om detta i artikeln Vad har vi för typ av attestreglemente?

Oavsett vilken typ av attestregler ni använder är det möjligt att sätta en beloppsgräns för när det ska vara tillåtet att både sakgranska och attestera en faktura. Den övre beloppsgränsen för när detta ska vara tillåtet anges på parameterformuläret för AllowInspectAndAttest och styr så att fakturor över detta belopp måste passera flera handläggare.

Direkt attest

• Nej - innebär att en person som sakgranskat en konteringsrad aldrig kan attestera samma rad. Fakturan måste då skickas till en annan attestant.
  • Ja - innebär att det är möjligt att bocka i både sakgransknings- och attestrutan på samma konteringsrad, så länge beloppet är under det som angetts som maxbelopp.

Attesthierarki

Kör ni attestshierarki finns det två parametrar som styr om det ska vara möjligt att både sakgranska och attestera en faktura.

AllowInspectAndAttest, som gäller rader enligt ordinarie attestregler och AllowInspectAndAttestOnException som gäller rader med specialattestregler.

• Nej - innebär att om en person attesterar en rad som hen även har sakgranskat kommer fakturan alltid att skickas till ytterligare en attestant. Detta gäller alltså även om attestanten har tillräckligt belopp för att slutattestera fakturan.
  • Ja - innebär att det är möjligt att bocka i både sakgransknings- och attestrutan på samma konteringsrad för att sedan skicka till betalning, under förutsättning att personen kan slutattestera fakturan och att det attesterade beloppet är under det maxbelopp som angivits..