Visma.NET - Integrationsspecifikation

Funktionalitet

Preliminär bokning

Periodisering

Betalspärr av faktura

Betalnings referens till ERP

Text på konterings rad

Överföring av fakturabild

Stöd för inköpsorder matchning

Stöd för matchning utan inleverans

Ja

Grunddata

Grunddata överförs initialt genom en fullständig laddning av de register som är konfigurerade för användning via integrationsportalen. Som t.ex. Leverantörer, Konton, Objekt, Valutakoder, aktuell kurs. Sedan överförs förändringar löpande.

Även inköpsorder (om konfigurerat) och betaldatum överförs löpande från Visma .NET.

Bokningar

Vid varje exekvering av WFconnector så frågar integrationen MediusGO om det finns några bokningar av fakturor i kö. Om det finns så överförs och bokas dessa direkt in i Visma .NET.

Om något går fel vid bokningstillfället erhålls en feltext tillbaka till MediusGO.

Övrig funktionalitet

Integrationen stödjer både preliminär och enbart definitivbokning. Dock inte en mix av preliminär och så kallade ”direktbokningar”.
Best Practice är enligt Medius erfarenhet att arbeta med enbart definitivbokning.
Om man ändå önskar preliminärbokning är metoden ”Utökad Hybrid Modell” den vi rekommenderar.

• Utökade Hybrid modellen, bokning till både leverantörsreskontra och huvudbok med full kontering. Faktura ligger som ”parkerad”/”balanserad” tills definitivbokning sker. Vid definitivbokning reverseras prelbokade rader med text ”rev” på varje bokningsrad.

Notera också att vid justering av moms mellan preliminär och definitiv bokning så är det endast mellanskillnaden som konteras på fakturan vid definitivbokning. Moms bokas vid preliminärbokningstillfället.

Vidare stöds Periodisering i olika varianter:

• Med från och tilldatum och periodiseringskonto
  • Med periodiseringsnycklar
  • Med periodiseringsnyckel ”FLEXIBEL” (även flexibel med olika konton kan hanteras).

Det finns stöd för hantering av kreditnotor och så även ev. makulering av preliminärbokad faktura. Det skickas också med en fakturabild till leverantörsreskontran i Visma.NET om så konfigureras.
Eventuella fakturor med omvänd moms eller fastighetsmoms hanteras i MediusGo och bokningen sker helt enligt den kontering som skett i MediusGo. Leasingmoms enligt Vismas modell kan inte stödjas utan måste hanteras i MediusGo.

Inköpsorder

Stöd finns för att överföra inköpsorder till MediusGO för matchning mot faktura.

Vid bokningar av matchade fakturor uppdateras också information på inköpsordern om vad som är fakturerat.

Stöd finns också för att tillåta så kallad ”2 vägs matchning”/”Direktleverans”. Dvs man matchar fakturan endast mot order (2 dokument) i stället för som ”normalt” även mot inlevererat antal (3 vägs matchning).

Överföring av inköpsorder sker efter ”Frisläpp/Utskrift” av ordern är genomförd i Visma.NET. Inleveranser överförs vid status ”Frisläppt”.

Arkitektur, Exekvering & Övrigt

Integrationen mellan Visma.NET och MediusGO följer Medius standard arkitektur för integrationer. Notera att den ovan beskrivna funktionaliteten är testad med de inställningar MediusGo har i sina miljöer för Visma.NET. Olika kombinationer av konfigurationer och/eller inställningar i ERP kan påverka funktionaliteten.

Alla eventuella licenser som ev. behövs i ERP är något ni som kund behöver säkerställa med er ERP leverantör.

Rent tekniskt så installeras en klient som styr kommunikationen mellan Vismas standard API och MediusGO på en dedikerad integrationsserver hos MediusGo.

Integrationen körs periodiskt var 10:e/15:e minut mellan kl 8 och 22 alla dagar i veckan. Då fångas förändringar sedan senaste exekvering av både grunddata och bokningar.

Konfiguration och ev. uppdateringar av nya versioner liksom kontroll av loggar och vid behov utökad loggning samt status på integrationen kontrolleras via Medius integrationsportal för att minimera behov av åtkomst till själva installationen (som ligger skyddad och endast är åtkomlig för ett fåtal personer).

Medius har personal som underhåller och utvecklar integrationen som årligen certifieras med Visma.NET.

Nya versioner av integration installeras löpande av Medius utan att ni som kund behöver beställa dessa om ni har en delad installation av integration. För kunder med högre volymer och inköpsordermatchning så har man ofta en egen kundunik installation där man själv får avropa installation av ny version av integration.