Felmeddelanden orderfakturor

Följande åtgärder/funktioner kan användas för att justera en faktura som inte matchar mot inleveranserna, nedan beskrivs ett antal typfall - dessa är inte heltäckande och variationer förekommer beroende på vilket inköpssystem som är integrerat och hur integrationen är konfigurerad.

Fakturan saknar artikelrader.

Detta kan bero på att fakturan kom in i MediusGo innan inleveranserna blev överförda från inköpssystemet.

Möjliga åtgärder:

• Klicka på knappen Hämta rader från order vars funktion är just att hämta samtliga inleveransrader som finns på aktuell inköpsorder.
  • Lägg till rader manuellt via sökfunktionen

Det finns rader från ordern kopplade till andra fakturor

När detta är fallet visas ett informationsmeddelande på fakturan

Vid aktuella rader visas ikonen , klicka på den och information om den andra fakturan visas:

Öppna fakturan genom att klicka på fakturanumret.

Summan av nettokonteringsrader misstämmer med fakturabeloppet.

Restbeloppet Kvar att fördela/Kvar att kontera visas både på fliken Konteringsrader och fliken Artikelrader - samma belopp avses och fördelningen kan, beroende på inköpssystem, ske antingen genom att justera belopp på artikelrader, eller genom att skapa nya konteringsrader på fakturan.

Exempel:

• Om matchningsdifferens understiger en enhet i aktuell valuta
    Om matchningen resulterar i att differens kvarstår som understiger en enhet i aktuell valuta (t.ex. mindre än 1 kr) så kan detta automatkonteras av systemet vid matchningen. För att detta ska fungera ska ett konteringsförslag finnas uppsatt på bolagsnivå som är av radtypen Öresavrundning.
  • Påslag finns på fakturan som inte finns på inköpsordern i form av t.ex. frakt, emballage, pallavgift etc.
    Påslag hanteras i vissa inköpssystem genom att konteras som omkostnad på konto för frakt eller emballage på fakturan, dessa konteringsrader måste attesteras manuellt. Genom att sätta upp toleransnivåer i administrationsverktyget och skapa ett konteringsförslag med radtypen Påslag kan avvikelser inom vissa gränser automatkonteras, tex 5% av fakturabeloppet dock max 50 valutaenheter.
  • Styckepriset på fakturan är inte samma som inköpsorderns/inleveransens styckepris.
    Om fakturans styckepris avviker från inköpsorderns styckepris men är korrekt och ska accepteras, justera radbeloppet på aktuell rad (nytt styckepris räknas ut automatiskt när radbeloppet är justerat). Utför denna kontroll och justering på samtliga artikelrader vid behov.
  • Fakturan är en delfaktura av flera som avser en av orderns delleveranser och matchningen har identifierat/hämtat rader från flera/samtliga inleveranser på ordern
    Kontrollera fakturabilden och jämför dess specificerade artikelrader med de inleveransrader som är hämtade till fakturan av matchningen. Ta bort överflödiga/felaktiga rader som inte tillhör aktuell faktura genom att bocka i rutan till vänster på artikelraderna och välj Ta bort i droplisten Välj radaktivitet tills att de rader som finns på fliken Artikelrader stämmer med fakturabildens artikelrader.
  • Fakturan är en samlingsfaktura för flera olika inköpsordrar av vilka endast en är tolkad och använd för den automatiska matchningen.
    Skriv in nästa ordernummer som ska matchas enl. fakturabilden på nedersta tomma artikelraden. Dubbelklicka på raden och formuläret som visas kommer att lista alla tillgängliga inleveranser som går att matcha på fakturan.