Skapa faktura

Observera att denna artikel ej gäller det nya gränssnittet där ni loggar in emot app.mediusgo.com - se då istället Kom igång med Capture.

Under fakturalistan i ankomstregistreringen finns en knapp som heter Skapa faktura. Denna funktion används för att snabbt registrera en faktura och skicka in den i flödet.

Klicka på knappen och välj i vilket bolag fakturan ska registreras därefter öppnas ett tomt fakturafönster.

Fyll i de uppgifter som ska finnas i fakturahuvudet, följande fält är obligatoriska:

• Fakturanummer
  • Belopp
  • LeverantörsID
  • Fakturadatum
  • Förfallodatum
  • Bokföringsdatum

Skriv eventuellt meddelande, och kontera sedan fakturan på vanligt sätt. Det är även möjligt att sakgranska och attestera fakturan i detta fönster.

Lägg till bild

När du har en faktura som ska registreras, antingen som skannats eller kommit som bilaga i ett mail, spara denna på din egen dator.
Det finns sen två sätt att lägga till den till fakturan du skapar

• Använd knappen Välj en bild ovanför bildfönstret och sök fram rätt fakturabild
  • Klicka på fakturafilen och dra in den i fakturafönstret och släpp den över fakturainformationen.

Skicka vidare

När all information är ifylld ska fakturan skickas vidare i arbetsflödet via knappen Skicka.

Avbryt/Skicka och öppna nästa faktura automatiskt

Genom att markera kryssrutan Öppna nästa faktura automatiskt kommer nästa faktura i arbetskön Ankomstregistrering att visas direkt efter att fakturan skickats vidare eller vid val av Avbryt. Detta till skillnad från om kryssrutan inte är markerad, då Skicka/Avbryt innebär att arbetskön visas igen för manuellt val av faktura att hantera.

Vid klick på Skicka-knappen visas följande formulär:

Skicka alternativ

Följande huvudalternativ finns för att skicka en faktura vidare från ankomstregistrering:

• Kontering (visas endast om systemet är inställt för att använda separat konteringssteg)
  • Sakgranskning, skickar fakturan till mottagare för ev. kontering och sakgranskning.
  • Attest, skickar fakturan för attest. Alternativet kräver att hela fakturan är konterad och att alla konteringsrader är sakgranskade.
  • Makulera. Alternativet kräver att meddelande om orsak till makuleringen anges. När meddelande skrivs så öppnas kryssboxen Starta om fakturan vilken används om en faktura är importerad till fel bolag. Alternativet kräver att meddelande om orsak till makuleringen anges, samt att bolag väljs för omstart av fakturan.

Skicka fakturan vidare

När skicka alternativ, övriga alternativ och adressater är angivna skickas fakturan vidare genom klick på OK-knappen. Avbryt skicka vidare formuläret genom klick på Avbryt-knappen.

Ingen bild är vald

Om du får meddelandet "Ingen bild är vald" trots att du valt en bild beror detta på att det gått för lång tid sedan du påbörjade fakturan och sessionen har gått ut. Klicka på Logga ut och logga sedan in igen.